سنگ کلیه چیست ؟؟ اطلاعات جامع در رابط با سنگ کلیه و عواملی که باعث ایجاد سنگ کلیه می شوند

تاریخ انتشار مقاله:

11:45 قبل از ظهر

تاریخ امروز :

25/02/1403 07:30

سنگ کلیه و 8 دلیل اصلی که باعث آن می شود

کلیه عضو مهمی از بدن است که ظاهری شبیه به لوبیا دارد. همچنین اغلب افراد دارای دو کلیه هستند که یکی از آنها سمت چپ و دیگری در سمت راست قرار دارد. البته جالب است بدانید که برخی مشکلات ممکن است باعث شوند که فردی تنها یک کلیه داشته باشد؛ اما در این حالت عملکرد بدن او کاملاً درست است و فرد می‌تواند بدون هیچ مشکلی به زندگی خود ادامه دهد. سنگ کلیه یکی از رایج‌ترین مشکلات این عضو بدن است.

سنگ کلیه و 8 دلیل اصلی که باعث آن می شود

کلیه چه وظیفه‌ای دارد؟

پیش از آنکه به بررسی بیماری سنگ کلیه بپردازیم، بهتر است با وظیفه کلیه آشنا شوید تا درک کنید که وجود سنگ در آن، چه اختلالاتی را به وجود می‌آورد. اولین و اصلی‌ترین وظیفه کلیه، پاک‌سازی و تصفیه خون است. کلیه‌ها روزانه حدود 400 بار تمام خون بدن را تصفیه و آن را سم‌زدایی می‌کنند. فرایند تصفیه خون توسط صافی‌های بسیار کوچکی به نام نفرون انجام می‌شود.

پس از آنکه نفرون تمام سموم بدن را جمع کرد، آب اضافی که در بدن وجود دارد با این سموم ترکیب شده و از طریق لوله‌ای به نام میزنای یا حالب، وارد مثانه می‌شوند. سپس زمانی که شما اقدام به تخلیه ادرار می‌کنید، سموم بدن نیز از طریق ادرار دفع می‌شوند.

مطلب پیشنهادی :

عفونت مجاری ادراری

سنگ کلیه چیست؟

همان‌طور که از نام این بیماری برداشت می‌شود، سنگ کلیه زمانی ایجاد می‌شود که قطعاتی شبیه به سنگ، درون کلیه‌ها تجمع کنند. به طور مثال زمانی که مواد غذایی شما حاوی مقدار بسیار زیادی از نمک‌های معدنی و املاح باشد، این مواد توسط نفرون‌ها تصفیه شده و درون کلیه تجمع می‌کنند. تجمع چنین موادی به‌مرور زمان باعث ایجاد جسمی مانند سنگ خواهد شد.

این سنگ‌ها در برخی مواقع بسیار کوچک هستند و به‌راحتی از طریق ادرار دفع می‌شوند. در مقابل، ممکن است گاهی ابعاد این سنگ‌ها به حدی باشد که به مجاری ادرار فشار وارد کنند. ازآنجایی‌که تصفیه خون و دفع ادرار چندین بار در طول روز انجام می‌شود، بدیهی است که وجود ادرار، باعث حرکت‌ کردن سنگ‌ها شود. بدین ترتیب اگر ابعاد سنگ بزرگ باشد، حرکت آن در مجاری ادراری، درد بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت.

سپس نیز زمانی که سنگ از کلیه خارج می‌شود و به مثانه می‌رسد، این درد در مثانه نیز احساس می‌شود. حتی زمانی که سنگ از طریق ادرار دفع می‌شود، دستگاه تناسلی نیز تحت ‌فشار زیادی قرار می‌گیرد.

درد سنگ کلیه چقدر طول می‌کشد؟

درد سنگ کلیه چقدر طول می‌کشد؟

درد حرکت‌ کردن سنگ‌های بزرگ کلیه به حدی زیاد است که تقریباً با هیچ نوع مسکنی تسکین پیدا نمی‌کند. سنگ‌های کلیه با توجه ‌به ابعادی که دارند، به زمان خاصی برای دفع نیاز دارند. به‌طور مثال سنگ‌هایی که ابعادی کمتر از 4 میلیمتر دارند، معمولاً در زمان کوتاهی، نهایتاً یک ‌ماهه، دفع می‌شوند. در 80 درصد مواقع این سنگ‌ها به‌راحتی دفع می‌شوند؛ اما در 20 درصد مواقع دیگر، ممکن است برای دفع آنها احتیاج به مداخله باشد.

در سطح بعدی، سنگ‌هایی با ابعاد 4 تا 6 میلیمتر قرار دارند. این سنگ‌ها برای دفع، به زمانی حدود 45 روز نیاز دارند و تا حدودی با درد همراه هستند. این سنگ‌ها نیز در 60درصد مواقع بدون هیچ مشکلی دفع می‌شوند.

سنگ‌های دیگری نیز وجود دارند که ابعادی بیشتر از 6 میلیمتر دارند. بیشترین میزان درد، مربوط به این سنگ‌ها است. این سنگ‌ها در موارد بسیار نادری (حدود 20 درصد مواقع) خودشان دفع می‌شوند اما در اغلب مواقع باید با استفاده از درمان‌های دارویی و پزشکی، آنها را از بدن دفع کرد.

چه عواملی در میزان درد دفع سنگ کلیه مؤثر هستند؟

همان‌طور که با هم بررسی کردیم، ابعاد سنگ کلیه، تأثیر مستقیمی بر میزان درد دارد و با افزایش ابعاد سنگ، درد نیز افزایش پیدا می‌کند. عامل دیگری که بر میزان درد ناشی از دفع سنگ از کلیه اثر می‌گذارد، محل سنگ است. به‌عنوان‌ مثال هر چه سنگ به مثانه نزدیک‌تر باشد، میزان و زمان درد کاهش پیدا می‌کند. همچنین سنگ‌هایی که در لوله میزنای قرار دارند، به‌راحتی دفع می‌شوند.

چنانچه سنگ در کلیه قرار داشته باشد، حرکت آن از کلیه سخت خواهد بود و به همین جهت میزان درد آن افزایش پیدا می‌کند. همچنین زمان دفع این سنگ بیشتر شده و درد آن برای مدت طولانی‌تری احساس خواهد شد.

یکی از نکات مهمی که وجود دارد، این است که هر یک از انواع سنگ کلیه، شکل خاص و همچنین ابعاد متفاوتی دارند. با توجه ‌به نوع سنگ کلیه، میزان درد آن نیز تغییر می‌کند.

دلایل ایجاد سنگ در کلیه

بیماری سنگ کلیه درمان نسبتاً راحتی دارد؛ اما در بسیاری مواقع فرد مبتلا درد بسیار زیادی را تجربه می‌کند. به همین جهت اغلب افراد که تجربه دفع سنگ‌های کوچک را دارند، به دنبال آشنا شدن با دلایل ایجاد آن هستند تا از بروز سنگ جلوگیری کنند. برخی از رایج‌ترین دلایل ایجاد سنگ کلیه به شرح زیر است:

1. کمبود آب بدن

1. کمبود آب بدن

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، کلیه سمومی که از خون جدا کرده است را با آب اضافی بدن ترکیب کرده و تبدیل به ادرار می‌کند. چنانچه در طول روز میزان کمی از مایعات را مصرف کنید، ممکن است املاحی که در کلیه شما وجود دارند تبدیل به سنگ می‌شوند. اگر این روند را ادامه دهید، به‌مرور زمان میزان املاحی که تبدیل به سنگ می‌شوند بیشتر شده و همچنین ابعاد سنگ‌ها بزرگ‌تر می‌شود.

مطلب پیشنهادی :

علائمی که شما را مشکوک به ابتلا به نارسایی کلیه می‌کند

2. اضافه ‌وزن و چاقی

بالا رفتن وزن باعث می‌شود که مواد غذایی دریافتی شما در طول روز افزایش پیدا کند. همین موضوع نیز باعث می‌شود که سموم بدن افزایش پیدا کرده و به‌مرورزمان دچار سنگ کلیه شوید.

3. رژیم غذایی

همان‌طور که می‌دانید، وجود مقادیر زیادی از نمک معدنی و املاح باعث می‌شود که احتمال بروز سنگ کلیه افزایش پیدا کند. نمک معدنی و املاح از مهم‌ترین مواد موجود در آب‌های ناسالم هستند. بدین ترتیب اگر از آب‌های تصفیه شده و سالم استفاده کنید، احتمال بروز این بیماری کاهش پیدا می‌کند.

نکته بعدی که در خصوص رژیم غذایی وجود دارد، رعایت میزان نمک گلوکز و پروتئین می‌باشد. چنانچه میزان این مواد در رژیم غذایی شما افزایش پیدا کند، در کلیه شما تجمع کرده و تبدیل به سنگ می‌شوند. کلسیم نیز از مواردی است که جذب زیاد آن می‌تواند باعث تشکیل سنگ شود.

4. جنسیت

جالب است بدانید که جنسیت نیز تا حدود زیادی در ایجاد این مشکل نقش دارد. میزان ابتلا به سنگ کلیه در مردان تا حدودی بیشتر از زنان است. در واقع طی تحقیقات انجام شده، مردان 1.2 تا 1.5 برابر بیشتر از خانم‌ها به این بیماری مبتلا می‌شوند.

5. مصرف برخی از داروها

یکی از مواردی که موجب بروز علائم سنگ کلیه می‌شود، مصرف برخی از داروها، ویتامین ث و مکمل‌های کلسیم است.  به‌طورمعمول مصرف بیش از حد کلسیم باعث ایجاد سنگ کلیه می‌شود. ازاین‌رو همیشه توصیه می‌شود در مصرف کلسیم زیاده‌روی نکنید. بهتر است برای مصرف هرگونه دارو، مکمل‌ها و محصولات تقویتی با پزشک مشورت کنید. همچنین توجه نمایید که نباید مصرف بعضی از داروها را بدون دستور پزشک قطع کنید.

آنتی ‌بیوتیک‌های خاص (مانند آنتی ‌بیوتیک‌های سولفا و سیپروفلوکساسین)، بعضی از داروهای HIV و ایدز، برخی از داروهایی که در دسته  دیورتیک‌ها قرار دارند و جهت درمان فشار خون بالا مورداستفاده قرار می‌گیرند، ازجمله داروهایی هستند که احتمال بروز این عارضه را افزایش می‌دهند. نکته قابل‌توجه این است که برخی از دیورتیک‌های تیازیدی‌ها جهت جلوگیری از سنگ مورداستفاده قرار می‌گیرند.

5. مصرف برخی از داروها

6. سابقه خانوادگی

بعضی از بیماری‌ها پیش‌زمینه خانوادگی دارند؛ درواقع یک بیماری ممکن است در یک خانواده از نسل‌های گذشته وجود داشته باشد. به‌طور مثال عده‌ای به دلیل سابقه خانوادگی که دارند به سنگ کلیه مبتلا می‌شوند. چنانچه بستگان درجه اول شما در گذشته به این عارضه دچار بوده باشند، احتمال بروز این مشکل در کلیه شما نیز وجود دارد.

7. بیماری‌های سیستمیک

برخی از بیماری‌ها سیستمیک در ایجاد سنگ‌های دستگاه ادراری تأثیرگذار هستند. اسیدوزتوبول کلیه (اختلال در باز جذب بی‌کربنات)، دیابت و هیپرپاراتیروییدیسم (پرکاری غده پاراتیروئید) ازجمله بیماری‌های سیستماتیک تهدیدکننده ایجاد این عارضه هستند. این موارد مخصوصاً خطر تشکیل سنگ کلیه در زنان را افزایش می‌دهد.

8. دیابت

بیماری دیابت نیز ازجمله مواردی است که در تشکیل سنگ دستگاه اداری مؤثر است. این بیماری بدون ارتباط با وزن و رژیم غذایی موجب افزایش  30 تا 50 درصدی ابتلا به سنگ کلیه علی‌الخصوص در بانوان می‌شود. علاوه بر موارد ذکرشده اسهال مزمن، بیماری التهابی روده و سابقه جراحی بای پس روده نیز خطر ایجاد سنگ در ناحیه کلیه را افزایش می‌دهند.

بهترین بیمارستان تهران برای تشخیص و درمان سنگ کلیه کدام است؟

بهترین بیمارستان تهران برای تشخیص و درمان سنگ کلیه کدام است؟

همان‌طور که اشاره کردیم، سنگ کلیه یکی از مشکلاتی است که به‌تنهایی دردی را به همراه ندارد؛ اما دفع آن با درد نسبتاً زیادی همراه است. این عارضه علائمی را هم با خود به همراه دارد که با مشاهده هر یک از آنها باید سریعاً به بیمارستان مراجعه نمایید. مشکلات کلیوی به بیماری‌های خاموش معروف هستند؛ زیرا کلیه تنها عضوی است که هنگام ابتلا به مشکلات مختلف، علائم بسیار کم و یا دقیقه 90 از خود نشان می‌دهد. ازاین‌رو مهم است که با مشاهده هرگونه علائمی به بیمارستان مراجعه نمایید.

ازجمله علائم سنگ کلیه می‌توان به حالت تهوع و استفراغ، تب و لرز، ادرار بیش از حد، ادرار کدر و بدبو، ادرار قرمز یا قهوه‌ای، خون در ادرار،  درد پهلو یا شکم و عرق ‌کردن اشاره نمود.

مراجعه به بیمارستانی مجهز به تجهیزات پیشرفته که از روش‌های درمانی به‌روز و مناسب برای برطرف ‌کردن سنگ کلیه استفاده می‌کند، موجب راحت‌تر شدن روند درمان می‌شود. همچنین کادر مجرب، حرفه‌ای و بااخلاق نیز به روحیه شما برای تسکین درد کمک می‌کند. با توجه ‌به سخت و دردناک بودن دفع سنگ کلیه، چنانچه از درمان مناسب و بهتری بهره ببرید درد کمتری را تجربه خواهید کرد.

بیمارستان پاستورنو تهران تمام ویژگی‌های ذکرشده را شامل می‌شود. ازاین‌رو به شما کمک می‌کند تا آسان‌تر این عارضه را پشت سر گذارید.

اگر مطالب مطالعه شده برای شما مفید بود آن را برای دیگر عزیزانتان هم به اشتراک بگذارید 👇

Telegram
WhatsApp
LinkedIn
لوگوی بیمارستان پاستورنو تهران

بیمارستان پاستورنو

بیمارستان خصوصی پاستورنو تهران : باور به بهبودی با تزریق امید 

مطالب اخیر

گالری

عمل سنگ کلیه توسط بهترین تیم پزشکی در تهران

021-88515258
2 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها